Hjelp ved dødsfall
Hvilke sanger er vanlig i en begravelse?
Det er vanlig å velge musikk som gjenspeiler den som er gått bort. I kirkelig seremoni er det vanlig med to til tre salmer og to til tre solosanger.
Vi har satt sammen en spilleliste som du kan høre på her:
TRYKK HER FOR FORSLAG
Hvor skal vi sitte i kirken/kapellet?
Det er vanlig at den nærmeste familie sitter på første rad, det er ingen regler for hvilken side, men gjerne nærmest mulig talerstolen. Talerstolen varierer mellom å stå i midten eller på en av sidene i seremonirommet.
Øvrige gjester setter seg der det passer, bortsett fra de aller første radene.
Hva gjør vi hvis avdøde ikke er medlem av Den norske kirke?
Gravlegging skal skje med respekt for avdødes religion eller livssyn jmf. gravplassloven |§ 1. Dersom avdøde har meldt seg ut av Den norske kirke, vil det være naturlig å velge et kapell eller annet passende lokale med en livsynsåpen gravferdstaler. En slik seremonileder kan være noen enten innad i familien, i nær krets eller en profesjonell. Vi i Solvang har et utvalg av utdannede gravferdstalere som vi samarbeider med. Se link under.
Vil du allikevel ha en seremoni i kirken, kan du søke om det. Du kan få avslag, men får du ja, må du betale for både kirke og prest.
Blomsten oppå kisten, hvem skal den være fra?
Det er de aller nærmeste som står for blomsten oppå kisten. Familien selv bestemmer hvor mange navn kistedekorasjonen skal ha. Noen velger en krans eller et hjerte i tillegg om det er mange i nær familie. Det er ingen fasit, men vi i Solvang gir gjerne gode råd.
Hvem har rett til å besørge gravferden?
Dersom det ikke foreligger erklæring som nevnt i første ledd, har avdødes nærmeste etterlatte over 18 år i følgende rekkefølge rett til å besørge gravferden: ektefelle, barn, foreldre, barnebarn, besteforeldre, søsken, søskens barn og foreldres søsken. Ektefelles rett etter første punktum gjelder likevel ikke dersom ektefellene på tidspunktet for dødsfallet var separert ved dom eller bevilling. Ektefelles rett etter denne bestemmelsen gjelder tilsvarende for person som levde i ekteskapsliknende samboerskap med avdøde da dødsfallet fant sted.
Ved uenighet om hvem som skal sørge for gravferden, treffes nødvendig avgjørelse av kommunen på grunnlag av bestemmelsene i første og annet ledd. Avgjørelsen kan ikke påklages.
Ovennevnte er i hht gravplassloven paragraf 9.
Må vi ha seremoni?
Nei, det er ingen krav om at en begravelse må gjennomføres med en seremoni. Det helt opp de nærmeste å gjøre det som er best for dem, gjerne i tråd med avdødes ønsker. Men det kan være viktig å tenke gjennom det faktum at avdøde mest sannsynlig har berørt mange mennesker på sin vei gjennom livet som kanskje har et ønske om å ta en verdig avskjed.
Må seremonien finne sted i kirke eller kapell?
Det finnes uendelige muligheter og alternativer for en seremoni. Ønsker du noe helt utradisjonelt som å ha seremonien på et gods, i egen hage eller ved havet? Vi svarer gjerne på spørsmål og hjelper med tilrettelegging.
Er det en frist for gjennomføring av begravelsen?
Ja, ihht til gravferdsloven skal begravelsen være gjennomført innen 10 virkedager fra dødsdato. I særskilte tilfeller, kan det sendes en formell søknad om forlenget frist til kirkekontoret. En slik søknad hjelper vi med å skrive.
Hva gjør vi med forpliktelser etter dødsfall, slik som fakturaer?
Bankkonto i avdødes navn blir fryst inntil boet er avklart. Faste trekk vil bli stoppet. Fakturaer i avdødes navn betales direkte av avdødes bankkonto. Fakturaer som banken dekker er regning for begravelsen, husholdningsregninger, offentlige avgifter, f.eks restskatt.
Frist for å skifte boet er 60 dager. Etter skifte vil det være fullmektig som er ansvarlig for å betale utestående.
Hva er en dødsdoula?
En dødsdoula er en omsorgsperson som støtter døende ved livets slutt. Doulaen har bred kunnskap, hjelper til med praktiske, emosjonelle og legale utfordringer og vil være et bindeledd mellom helsevesen, rettsstaten, begravelsesbyråer og den nære familie på vegne av den syke. En dødsdoula kan også bidra med sorgbearbeiding i etterkant av dødsfallet. Ved bråe dødsfall kan det være være fint å snakke med en trygg og erfaren doula. Finn din dødsdoula her:
https://www.dodsdoula.no